Awokado zapiekane z bazylią

5:09:00 PM


Wersji zapiekanego awokado jest z całą pewnością kilkadziesiąt i taką samą pewnością kilka wariacji na jego temat jeszcze się tu znajdzie. 
Dzisiaj przygotowałam  danie w lunchowe i bardzo sycące. Na jego przygotowanie nie będzie Wam potrzebne więcej niż 20 min.


Składniki:
1 awokado
1 łyżeczka oliwy
ser do posypania
Farsz:
1 łyżeczka posiekanej cebulki
1 łyżeczka świeżej, posiekanej bazylii
5-7 pieczarek
1/2 łyżeczki papryki


Przygotowanie farszu:
Na patelni zarumienić cebulkę i wrzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Przyprawić do smaku solą i dodać paprykę. Podsmażać na małym ogniu aż do całkowitego wyparowania wody z pieczarek - 6-7 min. Na samym końcu dodać - już nie podsmażając, bazylię. Awokado posmarować oliwą, nałożyć farsz i posypać serem. Włożyć do piekarnika na 8-10 minut, podpiekając w temperaturze 180 stopni.


Smacznego! :-)


Ps. Zapiekane awokado smakuje najlepiej z sosem czosnkowym! 





Sprawdź też

2 komentarze

  1. a ja nie zapiekałam nigdy w taki sposób awokado:) warte zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkiem fajny pomysł, ale wiecej ziół!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...