Dzwonek z łososia w cytrynie

4:21:00 PM

Jeden z najłatwiejszych i moich najbardziej ukochanych przepisów na łososia. Jego przygotowanie jest banalnie proste!

Jeśli tylko macie jakąkolwiek możliwość kupna świeżej ryby - a łosoś jest nie dość, że bardzo zdrowy to sycący - nie wahajcie się.
W tej rybie najważniejsza jest...

świeżość :)

Składniki:
- dzwonek z łososia, świeży
- 1 cytryna
- szczypta soli i rozmarynu
- mąka
- masełko czosnkowe lub koperkowe
  (Przepisy na nie na dole strony)

Przygotowanie:
Rybę posolić z obydwu stron i włożyć do małej torebki - takiej jak do zamrażalnika. Wycisnąć do niego całą cytrynę i dopilnować, aby sok dostał się wszędzie. Dodać - najlepiej świeży - rozmaryn. Tak przygotowaną rybę włożyć na 1-2 godziny do lodówki.

Na średnim ogniu położyć obtoczoną w mące rybę i obsmażać po ok. 5-6 z każdej strony. I voila!

Do smaku można położyć na rybce masełko czosnkowe:

1/4 kostki masła
szczypta soli
2 zmiażdżone ząbki czosnku - jak kto lubi, ja lubię więcej :)

Połączyć składniki i dać im się przegryźć w lodówce. Masełko koperkowe to po prostu koperek zamiast czosnku i jak dla mnie, bardziej pasuje ono do dorsza niż łososia, dlatego sama spróbuj! :)

Smacznego!


Owoce... morza!

Sprawdź też

0 komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...