Pączki - pierwsze w tym roku!

8:31:00 PM

Ojojoj! Ileż ja się razy zbierałam do pieczenia pączków... Do dziś jednym z moich najtrwalszych wspomnień jest Babcia Szyszowa wkładająca do kaflowego pieca przygotowane do wyrośnięcia pączki. A później ich smak.. 
Z okazji karnawału i wyjazdu męża, postanowiłam zrobić mu małą niespodziankę na przyjazd - domowej roboty pączki!
Przepis nie jest bardzo skomplikowany - bardziej pracochłonny i wymagający precyzji. 

Składniki:

1 kg mąki pszennej
100 g drożdży
150 g cukru
10 żółtek
1/2 l mleka
1 i 1/2 l oleju do smażenia lub smalec
2 łyżki roztopionego masła 
kieliszek spirytusu 
wybrane nadzienie



Przygotowanie:

W małej misce rozpuścić drożdże w połowie mleka, dodać szczyptę cukru i 3 łyżki mąki. Przykryć rozczyn czystą ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia.

Oddzielić żółtka od białek i wsypać cukier - utrzeć do białości. Następnie wsypać mąkę, wlać podrośnięty rozczyn z drożdżami i wlać resztę mleka.
Teraz może nie trudniejsza robota, ale z pewnością bardzie pracochłonna - ręczne wyrabianie  ciasta. Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż będzie samo odchodzić od dłoni. Dodać masło i spirytus i chwilę wyrabiać. Tak przygotowaną masę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.




Przygotowanie pączków:

Natłuszczonymi  olejem palcami urywamy kawałek ciasta i rozklepujemy go lekko na dłoni. Nakładamy małą porcję nadzienia i sklejamy tworząc kuleczkę. To jest bardzo ważny proces - od dokładności jego wykonania zależy to, czy pączki nam się nie rozlecą.
Pączki tak przygotowane, układamy na stolnicy wysypanej mąką. Wlewamy do garnka tłuszcz. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałeczka ciasta od razu wypłynie na powierzchnię.




Smażenie pączków:


Pączki przykrywamy pokrywką i smażymy około 2,5 min po każdej ze stron. 
Wykładamy usmażone pączki na papierowe ręczniki aby obciekły z tłuszczu.

Posypujemy cukrem pudrem i TA DAAAAM! :-)

Smacznego Karnawału! 





Sprawdź też

3 komentarze

  1. Przepis fajny, ale o co chodzi z tym, cytuję:
    "Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż nie będzie samo odchodzić od dłoni."

    OdpowiedzUsuń
  2. I skąd to "nie" się tam wzięło? :D Dzięki za uwagę :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Może skorzystam z tego przepisu bo jutro mam zamiar smażyć pączki.
    Pozdrawiam ciepło.
    Pączki wyglądają bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...