Dżem cebulowy z porzeczką

3:08:00 PM

Jako, iż znalazło się kilka próśb o umieszczenie przepisu na mój ukochany dżem cebulowy, oto i on i to nawet w dwóch wersjach. Cebula świeżo poszatkowana jaką najlepiej znamy jest tu praktycznie niewyczuwalna. Jest słodka, pachnąca trochę dzikością, trochę latem - wspaniała jako dodatek do mięso zarówno na ciepło jak i na zimno, ja preferuję nawet na bagietkę.




Przepis Marthy Stewart

50 gr. masła 
675 gr. cebuli pokrojonej w piórka
150 gr. drobnego cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu
Masło rozpuszczamy w garnku i dusimy dopóki nie zbrązowieje, następnie dodajemy resztę składników i dusimy 30 min pod przykryciem. Następnie dodajemy :
¼ l. czerwonego wina
100 ml octu balsamicznego
125 ml creme de cassis ( likier z czarnej porzeczki) 

Dusimy kolejne 30 min. Gotowy dżem przelewamy do dużego słoika. 




Przepis II - Mój właściwy

3 szklanki poszatkowanej w piórka cebuli
1 szklanka czarnej porzeczki
1/2 szklanki czerwonego wina
100 ml octu balsamicznego
150 g cukru
3 łyżki masła
sól, pieprz do smaku

Podsmażamy cebulkę na bardzo małym ogniu, aż się zezłoci - dodajemy porzeczki z cukrem i dusimy około 20 min - po tym czasie dodajemy resztę składników i najlepiej bulgoczemy przez trzy dni ok. 1-1,5 godziny dziennie. Jeszcze ciepłą i o konsystencji dżemu wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy w garnku lub piekarniku. Następnym razem postaram się Wam pokazać dżem cebulowy z żurawiną i pokrzywą - specyficzny - albo pokochasz, albo oddasz słoik teściowej.

I jeszcze kilka słów od Szymborskiej.

Co innego cebula. 
Ona nie ma wnętrzności. 
Jest sobą na wskroś cebula 
do stopnia cebuliczności.
 Cebulasta na zewnątrz, 
cebulowa do rdzenia, 
mogłaby wejrzeć w siebie 
cebula bez przerażenia. 

Smacznego! :)) i byście mogły bez przerażenia zaglądać do słoików ;) dobrego dnia!

Sprawdź też

3 komentarze

  1. Świetny przepis, faktycznie dobry dżem na chlebuś z masełkiem.)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow takiego dżemu to ja jeszcze nie jadłam :) chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A polecam, polecam, tym bardziej, ze bez porzeczek a z sokiem mozna zrobic o każdej porze roku ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...