Projekt PIKNIK: Ciasto z owocami bez masła i cukru!

8:09:00 PM

Dzisiaj smakołyk obiecany! Ciasto z owocami sezonowymi - truskawkami i rabarbarem z kruszonką - jeden z moich ulubionych słodkich grzechów przede wszystkim dlatego, ze aż takim grzechem nie jest!



W jednym ze swoich ulubionych przepisów zastąpiłam masło olejem kokosowym a cukier zwykły - ksylitolem czyli cukrem z brzozy. Z całą pewnością smak nie jest taki sam - ciasto jest lekko mniej słodkie ale wciąż przepyszne! O, wypada też podkreślić, że kruszonka jest bardziej miękka niż w oryginalnym przepisie i się raczej nie zarumienia ;) Trzymanie ciasta w lodówce powoduje, że robi się "twardawe" ale wyjęcie go pół godziny przed spożyciem zupełnie załatwia sprawę.




Tak jak jeszcze można dyskutować o właściwościach i dobroczynnych działaniach różnych olejów takich jak olej kokosowy, rzepakowy czy oliwa z oliwek i sensie ich wykluczania czy dołączania do diety w tym wypadku o szkodliwości cukru nikogo przekonywać chyba nie trzeba. W przepisie zastosowałam przelicznik trochę mniej niż połowa zalecanej dawki cukru.Ksylitol nie dość, że ma działanie przeciwpróchnicze to posiada aż o 40 procent mniej kalorii i o 75 procent mniej węglowodanów niż tradycyjny cukier. Dodatkowo ksylitol absorbowany jest i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny.



Przepis oryginalny pochodzi oczywiście z mojej małej świątyni słodkości 
Składniki na kruszonkę:
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i wymieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Można również wyrobić między palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Składniki na ciasto:
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 7 łyżek ksylitolu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (podzielonej na 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g rabarbaru
  • 250 g truskawek
  • 1 łyżka ksylitolu (do owoców)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Rabarbar i truskawki pociąć na mniejsze kawałki. Wymieszać w miseczce z 1/4 szklanki mąki pszennej i łyżką ksylitolu. Odłożyć. Mąkę pszenną , proszek do pieczenia i sól - przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć olej kokosowy z ksylitolem na jasną masę. Stopniowo, jedno po drugim, dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Nie martwić się, że masa nie jest idealnie gładka - będzie po dodaniu mąki :) Do masy wsypać odłożoną i przesianą mąkę, wymieszać do połączenia szpatułką.

Formą kwadratową o boku 23 lub 24 cm wysmarować olejem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce. Przykryć kruszonką.Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie.
Zachęcam Was serdecznie do wypróbowania tej, nie tylko mniej  kalorycznej alternatywy - nic nie smakuje lepiej jak kolejny kawałek ciasta bez wyrzutów sumienia. Słodkiego lata!


Sprawdź też

29 komentarze

  1. Smakowicie wygląda. Chyba wypróbuję, moja druga połówka lubi takie ciasta :D.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie ja o tej porze ksylitol kupię?;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi smaka narobilaś:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda przepysznie, ale ta filiżanka i talerzyk mnie bardzo urzekły i nie mogłam się skupić na cieście. Lubię takie piękne rzeczy, inaczej herbatka smakuje w takiej filiżance :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - to moja absolutnie ulubiona zastawa Rosethala - Cacilie :)

      Usuń
    2. Tak myślałam że to wyjątkowa porcelana, cudna :)

      Usuń
  5. Ale teraz ma ochotę na coś słodkiego ; p
    Wygląda przepysznie *-*

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacho wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. aż chce się wpaść na herbatkę i ciastko :) pysznie wyglądało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda naprawdę smacznie :)
    pozdrawiam, A

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wyglada smakowicie. Masz śliczne talerzykiem i filiżankę

    OdpowiedzUsuń
  10. Skąd wytrzasnęłaś rabarbar? :)

    Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie i mimo, że nie jestem mistrzynią kuchni to chętnie kiedyś zrobię, tylko ja chyba użyję masła i cukru jednak :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oryginalny jest genialny - chociaż wolę ten: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-ucierane-z-owocami-i-kruszonka,-najlepsze

      Usuń
  12. Może i spróbuję, gdy wrócę do domu :-) A ja zamiast cukru używam stewii, ale tylko do słodzenia napoi, bo piekę na zwykłym cukrze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksylitol nie nadaje się np. do drożdżowych - a stewia zamówiona! :)

      Usuń
  13. świetny przepis ! ciasto wygląda pysznie z pewnością wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. rany ale mnie skusiłaś na takie słodkości i w dodatku jak pięknie podane! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja znajoma robiła kiedyś barddzo podobne i nawet mi smakowało :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Aż zgłodniałam, tak pysznie to ciasto wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...