Szparagi z ziemniakami zapiekane z ziołowej śmietanie

9:37:00 AM

Dzisiaj lekko -bo sobotnie- jeden z moich ulubionych szybkich i łatwych letnich
przepisów - szparagi z ziemniakami zapiekane z ziołowej śmietanie! Przygotowanie
zajmuje koło 20 minut + czas w piekarniku.


Do przygotowania potrzebujemy:
- małe ziemniaczki - ok. 10-12 sztuk
- szparagi białe bądź zielone
- świeże zioła
- śmietana 12%
-małe pomidorki koktajlowe - 7-8sztuk
- oliwa, czosnek w ząbkach (wg. uznania)


Ważne jest wstępne podgotowanie zarówno ziemniaczków jak i szparagów - pamiętajmy, że
szparagi gotujemy najlepiej na "stojąco" w wodzie z cukrem (ok. pół łyżeczki i solą)
przez 10-12 min w taki sposób, by delikatne łebki nie były zanurzone w wodzie. 
Pamiętajmy też, o odcięciu ok. 1/3 części zdrewniałych łodyg szparagów! 


 Niesamowitą niespodziankę zrobił mi wczoraj nasz przyblokowy ryneczek -
na jednym stanowisku rozstawił się sprzedawca z całą masą ziół i zieleniny! Można było robić 
sobie mieszanki różnorakich odmian bazylii, oregano czy sałat! Mam nadzieję,
że zostanie tu całe lato - tylu rodzajów sałat w życiu nie widziałam :)


Wstępnie ugotowane ziemniaki odsączamy i polewamy oliwą z wybranymi przez siebie
ziołami - ja wybrałam tymianek i oregano - genialnie smakują też  z rozmarynem!
Oczywiście możemy użyć ziół suszonych - jednak to zupełnie nie to samo.


Ziemniaki z całymi ząbkami czosnku układamy w naczyniu żaroodpornym, na środek 
układamy szparagi i całość zalewamy śmietaną z pieprzem i ziołami.Układamy przepołowione pomidorki. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni.


Po 45-50 minutach sprawdzamy, czy szparagi i ziemniaki są już wystarczająco miękkie
 - czosnek jest już miękki jak masło i rozpływa się w ustach. 
Najlepiej smakują z ziemnym kefirem! 


Pięknej soboty! Uwielbiam kiedy przychodzi lato i pomidory smakują jak 
pomidory a truskawki są prawdziwie słodkie! Jakie przepisy są waszymi 
ulubionymi o tej porze roku?

Sprawdź też

34 komentarze

  1. O mamo, aż czuję zapach przez monitor <3
    Wygląda to to obłędnie! Muszę chyba wybrać się na zakupy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. gdyby ktos zrobilby mi takie pysznosci.. jadlabym :D

    OdpowiedzUsuń
  3. No to dzisiaj szparagi - dzięki piękna! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wstyd ale nie jadłam nigdy szparagów :)
    A podane na Twój sposób wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz kozie śmierć - ważne tylko, żeby świeże, bo jak się ciągną i są łykowate łatwo się można zniechęcić :(

      Usuń
  5. Ale pyszności :) uwielbiam szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam szparagów, ale po Twoim poście, a właściwie zdjęciach na pewno ich spróbuję. Aż mi się jeść zachciało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak specyficzny, ale uwielbiam je z wszelkimi maślano, mleczno, śmietanowymi sosami :D

      Usuń
  7. Szparagi uwielbiam, ale dopiero dziś udało mi się je zrobić tak,że nie były łykowate :) Przepis fajny, idealny na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę czekania ale uwielbiam takie połączenia! :)

      Usuń
  8. Wygląda przepysznie! Bardzo chętnie bym spróbowała i muszę podrzucić przepis mojemu P. bo to on u nas ogarnia gotowanie :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownosci:D moje pomidory jeszcze nie smakuja pomidorami;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, chociaż udało mi się te koktajlowe trafić przepyszne po prostu :)

      Usuń
  10. Jejku jak to pysznie wygląda aż mi się jeść zachciało przez te zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam szparagi - ale mi narobiłaś apetytu. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda smakowicie :) Nie jadłam nigdy szparagów, ale może uda mi się to nadrobić w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale pysznie, aż mi ślinka cieknie !:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio chciałam kupić szparagi ale jakoś nie miałam na nie pomysłu i zrezygnowałam z zakupu ale dzięki Tobie już wiem jak mogę je przygotować ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. A dziś widziałam szparagi w sklepie w promocyjnej cenie ale nie wiedziałam jak miałam bym jej podać a tu proszę taki fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdrowo, kolorowo i na pewno pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja tej wiosny po raz pierwszy zdecydowałam się na szparagi i nie obeznana w temacie kupiłam takie cienkie, białe z Lidla. Teraz ju z wiem, że najlepiej kupować grubsze i najlepsze są zielone, bo nie trzeba ich obierać. A właśnie - nie piszesz nic o obieraniu szparagów, a wyglądają na białe... W każdym bądź razie szparagi mi posmakowały, a tego przepisu nie znałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Na pewno zrobię - na zdjęciach wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Szparagi jadłam tylko raz w życiu ale nie w tak bogatym wydaniu. Muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygladaja apetycznie :)! Musze kiedys wyprobowac Twoj przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy nie jadłam szparagów, ale ta potrawa tak smakowicie wygląda, że chętnie bym ją zjadła :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...