Brokuły zapiekane w pieprznej śmietanie

8:11:00 PM


Jako, że zima dopiero się rozkręca, jeszcze długo przyjdzie nam czekać na porcję świeżych warzyw. Nie wiem jak wy, ale ja o tej porze roku całkowicie wyeliminowałam "sklepowe" pomidory ze swojej diety.
Są twarde i całkowicie pozbawione smaku. Całe szczęście i w tym roku udało mi się przygotować kilka słoików z pachnącymi pomidorami. 
Ale dziś nie o tym, dziś - mój koszmar z dzieciństwa, który stał się jednym z moich ulubionych obiadowych czy lunchowych dodatków. Brokuły. I Vivat ser!

Składniki na 2 osoby:

2 świeże brokuły
1 mała śmietana 18%
6 łyżeczek startego sera
3 ząbki  utartego czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu czerwonego
sól do smaku


Przyrządzenie:

Brokuły umyć, ściąć niezbyt blisko korzenia główki i wrzucić do osolonego wrzątku na 5 min. Do małego pojemniczka wlać śmietanę, dodać ser, czosnek i pieprz. Posmakować - dosolić do smaku. Brokuły dokładnie odsączyć z wody, i wyłożyć na wysmarowany masłem ceramiczny pojemnik. Włożyć do pieczenia na 10 min.

Dodatkowo można posypać jeszcze serem.
Smacznego! :-)







Sprawdź też

1 komentarze

  1. Jadłam już takie brokuły i muszę powiedzieć, że są bardzo, bardzo dobre. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...