Domowe zrazy w sosie imbirowo-pomidorowym

8:15:00 PM

Wiele rzeczy lubię najbardziej. Ale najbardziej, najbardziej kocham wszelkiej maści sosy i pasty.
Pamiętam, gdy jak byłam jeszcze mała i podpatrywałam Mamę w kuchni, było dla mnie czymś absolutnie niesamowitym, że po dodaniu do mętnej wody łyżki mąki czy śmietany tworzy się pyszny, kremowy sos! Teraz sama jestem wielką przeciwniczką
sosów ze słoika lub o zgrozo - z torebki. Przyznam się jednak, że czasem lubię skorzystać z sosu z brandy, którego niestety nie mogę dostać w Polsce. Ktoś ma może przepis na to pomarańczowe cudo? :-)
Ale dziś Kochani, zapraszam Was na domowe zrazy! 


Składniki:
4 plastry wołowiny
4 plasterki boczku
2 marchewki
2 cebule
2 ogórki kiszone
1 duży pomidor lub 1/3 pomidorów z puszki 
2 łyżki musztardy - najlepiej ostrej


Składników dużo? Niedużo - a naprawdę warte przyrządzenia.


Plastry mięsa tłuczemy, delikatnie solimy i smarujemy po jednej stronie musztardą. Na tą samą stronę kładziemy boczek, pokrojoną w plasterki cebulkę i ogórki - najlepiej trzymają się te skrojone w "słupki". Plaster zawijamy i związujemy nicią kuchenną - w przypadku jej braku - przepinamy wykałaczkami. Nastawiamy kuchenkę na średnią temperaturę i na już nagrzanej powierzchni podsmażamy z każdej strony zrazy.


Marchewkę i pomidora, kroimy odpowiednio w plasterki i kostkę - wrzucamy do mięsa i chwilkę - 2-3min, podsmażamy. 


















Teraz obniżamy temperaturę na najmniejszą - zalewamy 2 szklankami wody. Przyprawiamy wg. przyzwyczajenia. Ja najczęściej dodaję sól i pół łyżeczki świeżo startego imbiru.
Dusimy pod przykryciem 1,5 godziny 0d czasu, do czasu mieszając.


Teraz kończymy sosik. Zrazy wyjmujemy na talerzyk a przez sito przecieramy sos - resztki marchewki i pomidorów. Do sosu możemy dodać 1/2 rozmąconej w  wodzie mąki ziemniaczanej. I voila! 


Smacznego! :)


Sprawdź też

1 komentarze

  1. Zjadłabym takiego zrazika, kojarzą mi się z moją babcią - robiła najlepsze na świecie :) Twoje też wyglądają pysznie i nie próbowałam jeszcze taki w imbirowym sosie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...