Ekspresowy pstrąg w ziołach

10:01:00 PM

Na wieczór może trochę nie w awokadowym temacie, ale tą rybkę usmażyłam kilka dni temu mężowi, kiedy dowiedziałam się, że zaraz będzie w domu. 
Przygotowanie ryby zajęło mi mniej niż 15 min - filet nie był mrożony. Sałatka składała się z roszpunki, fety i startej papryki z oliwą.

Składniki:
1 filet z pstrąga
kilka listków rozmarynu
szczypta tymianku
szczypta oregano
1 ząbek czosnku
1/2 cytryny
2 łyżki mąki
łyżka oliwy


Przygotowanie:
Filet umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i obłożyć ziołami z obu stron. Skropić oliwą i cytryną i całość ściśle zapakować w folię. Przygotować patelnię - 1 łyżka oliwy, na średnio gorącą patelnię. Temperatura nie może być wysoka, najlepiej kuchenkowa niecała "2". Wyjąć mąkę wysypać na talerzyk i delikatnie obtoczyć w niej filet. Nie strzepywać ziół. Filet delikatnie położyć na patelnię i smażyć ok. 3-4 min na każdej stronie. Na usmażoną rybkę można położyć trochę masełka.


Ps. Opcja, którą dopiero niedawno zaczęłam stosować to masełko imbirowe - 1/2 łyżeczki startego imbiru na 6 łyżek masła. Zastępuje mi skrapianie ryby cytryną.


Smacznego! :-)

Sprawdź też

0 komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...