Karnawałowa zebra

2:11:00 PM

Zebra - najprostsze i z pewnością najlepsze  ciasto na karnawał. 
Bardzo proste wykonanie - 20 min pracy + pieczenie. Największym plusem ciasta jest to, że wychodzi każdemu i za każdym razem wygląda inaczej :)
Do tego jest zawsze lekko wilgotne - nie wiem jak Wy, ale ja bardzo nie lubię suchych ciast. 
Zapraszam więc do pieczenia!

Składniki: 
5 jaj
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka wody przegotowanej

2 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kakao 



Przygotowanie:

Jaja należy utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować wszystko i dodać płynne składniki: olej i wodę.Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać 3 łyżki kakao gorzkiego. Wlewać na przemian do formy - najlepiej po 3 łyżki do środka :)



Pieczenie:

Do nagrzanego piekarnika włożyć wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (lub kakao) foremkę z ciastem w temperaturze 180 stopni przez 40 min. Sprawdzić czy ciasto gotowe wykałaczką. Jeśli po wbiciu będzie sucha - ciasto gotowe.
Wykałaczkę wbij najlepiej w sam środek - to tam ciasto może być jeszcze surowe.


Z podanych porcji wychodzą tzw. 2 keksówki - wszystko zależy od foremki. Ciasto można przechować 1 dzień w lodówce i następnego dnia upiec drugie. Zapewniam, to wcale nie jest za dużo :)


Pamiętaj, żeby nigdy nie wyciągać od razu ciasta - lepiej wyłączyć temperaturę zostawić na 5 min i lekko otworzyć drzwiczki - tak pozwolić wystygnąć.


Smacznego ! :)

Sprawdź też

2 komentarze

  1. Zebra to jedno z moich ulubionych ciast. Wygląda super. Podrzucam przepis Żonie i jedziemy z pieczeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam - szybkie, proste a pyszne :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...