Małże po portugalsku

4:31:00 PM


Powoli zbliża się weekend, czas na wypróbowanie czegoś specjalnego. 
W zasadzie staram się nie kupować w Polsce małży - trochę zawsze się obawiam, ale tym razem się nie zawiodłam!
Fakt, są 2,5 krotnie droższe niż w Portugalii, ale w zasadzie podobnie przyprawione nie odbiegają smakiem :)

Składniki:
1kg mrożonych małży
1 cebula - najlepsza czosnkowa
czosnek w ząbkach
oregano
1/2 cytryny
250 ml białego wina


Przyrządzenie:
Mrożone małże włożyć do posolonej wody i trzymać ok 2 godziny w lodówce. W tym czasie powinny się lekko otworzyć a to pozwoli na usunięcie piasku i nieczystości. Małże włożyć na 1-2 min do posolonej gotującej się wody - szybko wyjąć i przełożyć do miski, gdzie należy je skropić cytryną.


Na patelni zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek, oregano i zalać winem. Po 3 min na średniej wielkości ogniu wyrzucić małże i podsmażać, mieszając od czasu do czasu ok. 5-7 min. 


Po tym czasie większość muszli powinna się otworzyć. Dla pewności można zostawić jeszcze minutę, dwie na ogniu - po tym czasie jednak wszystkie nieotwarte małże należy wyrzucić :(


Tak przygotowane danie można już podawać, ważne jest jednak aby pamiętać, że małże bardzo szybko stygną i podawać np. na małej patelence.


PS. Pamiętaj - nigdy nie używaj podłamanych muszli!


Smacznego! :)



Owoce... morza!

Sprawdź też

0 komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...