O świeżych ziołach - Bazylia, jak wysiać i pielęgnować

7:27:00 PM

Bazylia

Bazylia  jest rośliną jednoroczną, jej odmian jest ponad 150. Najlepiej rośnie na nasłonecznionych (uwaga na ostre słońce!) miejscach - dlatego właśnie parapety kuchenne są dla nich takie dobre. 


Bazylia w mojej kuchni jest bardzo wymagająca jeśli chodzi o podlewanie - min. 2 razy w tygodniu. Jeśli jednak doprowadzimy do lekkiego uschnięcia, szybki "prysznic" powinien w nieskrajnych przesuszeniach bardzo pomóc.


Trzeba jednak pamiętać, aby rośliny nigdy nie podlewać z góry. W tym roku postawiłam też na swoją szklarenkę ze świeżą bazylią - kupiłam zwykłą ziemię uniwersalną - sprzedawaną w sklepach i supermarketach i zasiałam kilka gatunków - nasionka siejemy płytko lekko przysypując tylko ziemią, mocno zraszamy. Po kilku dniach ukazują się już małe główki.



Moją szklarenkę kupiłam w Ikea za niecałe 50zł, niestety jest plastikowa, ale jestem z niej całkiem zadowolona - w maju, można ją nawet spokojnie wystawić na balkon :) 

Serdecznie zapraszam na mój Instagram oraz profil Facebookowy!




Sprawdź też

4 komentarze

  1. Dziękuję za odwiedzinki. Smakowicie u Ciebie.
    Oj będę tu stałym bywalcem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oho, widzę, że ktoś odświeża posty - brawo! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Maryś zasiała bazylię i pięknego bloga <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...