Łosoś w maśle imbirowym

8:24:00 PM

Łosoś jak widzicie, króluje na moim stole. Nie jest to jednak moja ulubiona ryba - po prostu mam do niej najlepszy dostęp. 
Gdzieś w komentarzach pojawiło się pytanie o tym jak często jem rybę i ile to kosztuje. Otóż rybę jem dwa razy w tygodniu - najczęściej we wtorek i piątek. 
Co tydzień jest to łosoś i zamiennie - pstrąg i dorada. I to właśnie
dorada jest moją ukochaną rybą razem z inną, bardziej tłustą, w której zakochałam się podczas pobytów w Portugalii - o niezbyt wyszukanej dla Polaków nazwie - robalo. 
Trochę się noszę z przygotowaniem wpisu o kuchni portugalskiej, dzięki Waszym komentarzom jednak z pewnością się na niego skuszę.


Przepis, który podam Wam niżej, jest bardziej sposobem, niż przepisem samym w sobie - ze względu na ilość składników.


Składniki:
dzwonek łososia
masełko imbirowe - zobacz tutaj
1/2 cytryny
3 łyżki mąki


Przyrządzanie:
Łososia smarujemy miękkim masełkiem imbirowym i lekko skrapiamy cytryną. Zawijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Przygotować patelnię - 1 łyżka oliwy, na średnio gorącą patelnię. Temperatura nie może być wysoka, najlepiej kuchenkowa niecała "2". Wyjąć mąkę wysypać na talerzyk i delikatnie obtoczyć w niej filet, aby imbir nie odpadł. Nie strzepywać ziół. Filet delikatnie położyć na patelnię i smażyć ok. 3-4 min na każdej stronie. Na usmażoną rybkę można położyć trochę masełka.


Tutaj przyrządzony z awokado z okazji mojego Tygodnia Awokado .
Smacznego :-) 



Sprawdź też

1 komentarze

  1. Uwielbiam łososia, ale z imbirem jeszcze nie próbowałam. Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...