Żeberka po staropolsku

9:33:00 PM

Ze względu na preferencje mężowskie nie mogę gotować tylu tradycyjnych polskich potraw do których jestem przyzwyczajona.
Ma to jednak swoje plusy - ilość ryb w naszej diecie jest teraz zdecydowanie większa a więc i zdrowsza :) Przepis ten, wygrzebany był kilka lat temu i ostał się na obtłuszczonej kartce w szufladzie - wylądował więc tutaj.


Składniki:


1 kg żeberek
kilka sztuk śliwek - najlepsze będą te, z domowych przetworów - sama wykorzystałam do tego przepisu śliwki w majeranku
1 duża cebula
2 jabłka
3 łyżki oleju
duża łyżka ostrej musztardy
łyżeczka startego imbiru




Przygotowanie:


Żeberka obsmażyć na oleju, dodać cebulę, zalać 1 szkl. wody. Pozostawić na małym ogniu przez około 30 minut pod przykryciem. 




Dodać starty imbir, jabłka i doprawić musztardą, dusić jeszcze około 15 minut. 
Dla uzyskania efektu bardziej efektownego sosu, można go zmiksować, gdyż czasami pozostają części jabłka.



Mięso smakuje najlepiej z ziemniaczkami z koperkiem i surówką z pora lub marchewką.




Smacznego! :)

Sprawdź też

0 komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...