Ziemniaki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

7:44:00 PM

Dzisiaj zapraszam na przepyszne ziemniaczki zapiekane z czosnkiem i kiełbasą - są dziecinnie proste w przygotowaniu i są genialnym dodatkiem na grilla!


Składniki:
* 10-12 ziemniaków obranych, uprzednio podgotowanych ok 12 min
* 1/2 kg pieczarek
* 3 kiełbasy "grillowe"
* 1/2 główki czosnku
* 2 cebule małe (lub jedna większa)
* koperek
* sól, pieprz

Czas przyrządzania 20 min + 20 min pieczenie. Razem: 40 min.

Przyrządzanie:

Na patelni lekko podrumień obraną cebulę, dodaj umyte i pokrojone - lub małe w całości - pieczarki. Podsmażaj aż do odparowania wody z pieczarek. Całość wsyp do miseczki.

Na reszcie tłuszczu (oliwa lub olej) lekko podsmaż pokrojone ziemniaki - ok. 5 min na małym ogniu. Wysyp ziemniaki  na posmarowaną tłuszczem blachę. Dodaj cebulę z pieczarkami i pokrojoną kiełbasę. Czosnek najlepiej w całych ząbkach powrzucaj między składniki. Nie bój się, czosnek po upieczeniu jest bardzo miękki i traci ostry smak. Całość posyp koperkiem i przyprawami. 

Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika na 180°C na 20 - 25 min.

Smacznego!

Ps. Całość podawaj z sosem czosnkowym lub tzatziki :) 

                           Serdecznie zapraszam na mój Instagram oraz profil Facebookowy!


Sprawdź też

0 komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...