Krewetki - najsmaczniej i najprościej

4:26:00 PM

Toż Nam zima zawitała.. brrr... całe szczęście na razie nie muszę wyściubiać nosa za drzwi i jak to kiedyś było na kwejku "popijam gorącą czekoladę siedząc na parapecie". Już dzisiaj chciałabym Was zaprosić do wyników moich doświadczeń z marketami internetowymi, czyli po prostu spożywczakami online. Wypróbowałam kilkukrotnie każdy z nich i wytypowałam taki, który mi odpowiada najbardziej, uch a roboty przy podsumowaniach będzie sporo! Postaram się przygotować też tabelki z różnicą cenową i oceną jakości produktów - a tu też zdarzały się niespodzianki.

Dzisiaj jednak zapraszam Was do Portugalii, na najprostsze i najsmaczniejsze krewetki na świecie :) Przepis jest prosty - nie ma co spartaczyć i dla wypróbowania warto poświęcić te kilkanaście minut. Jeszcze kilka lat temu z pewną nieufnością patrzyłam na owoce morza, teraz jestem ich wieeelką miłośniczką.


Składniki:
5-8 krewetek - ja użyłam już ugotowanych
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki startego imbiru
sól
masło 
oliwa


















Ta wersja jest wersją dla tych, którzy lubią maczać kawałki pieczywa w tłuszczu - hmm...masełko czosnkowe :-) Na  średnio rozgrzany olej wrzucamy imbir i po minucie czosnek. Czosnku nie wrzucamy od razu, co by nam się za bardzo nie podpiekł. Wrzucamy krewetki i dajemy im 5 minut - wszystko solimy i dodajemy 2-3 łyżki masła, a następnie zmniejszamy ogień i smażymy wszystko jeszcze 3-4 min.


Pyszka. Najlepiej smakuje z roszpunką z oliwą i awokado oraz bagietką z ziołami :)
Smacznego! :-)



Sprawdź też

0 komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...