Grilowany pstrąg na warzywach słonecznych

10:43:00 AM

ŁNajlepszym zakupem ostatnich miesięcy jest porządna patelnia do grillowania. Pierwszą naprawdę dobrą postanowiłam kupić w Duce, niestety wszystkie się wyprzedały w tamtym czasie. Trochę żałuję, trochę nie - kosztowała 150zł, ale była bardzo ciężka i świetnie wykonana. Czasami zaglądam na Westwing w poszukiwaniu dodatków marynistycznych do domu (w zeszłym miesiącu zamówiłam piękne miski w kształcie ryb i koników morskich - idealne do małych sałatek i oliwek w szynce) najczęściej kupuję jednak garnki i patelnie. Patelni mam 3 - jedną małą, do jajek, podsmażania, drugą dużą z termometrem i trzecią, ulubioną, właśnie do grillowania.




Jeśli jakimś cudem jeszcze takowej nie posiadacie - musicie to nadrobić - ryby i warzywa smażę już tylko na niej. A do świeżej ryby nie potrzeba wielu przygotowań. Przepis na najsmaczniejszą rybę jest najprostszy.


- Patroszony pstrąg
- Rozmaryn
- Tymianek 
- Sól
- Sok z cytryny

Patelnię smarujemy lekko oliwą, sypiemy na nią gruboziarnistą sól i na rozgrzaną patelnię skórą do dołu kładziemy rybę obtoczoną w rozmarynie i tymianku. W takiej pozycji ryba grilluje się tak długo, aż mięso u góry nie zacznie przybierać barwy lekkomlecznej - wtedy polewamy sokiem z cytryny. Pilnując cały czas temperatury obracamy na drugą stronę na jeszcze ok. 5 min. Podajemy z oliwą bądź masełkiem czosnkowym.


Przynam się szczerze, nie lubię arbuza gdyż po prostu nie cierpię pestek. Dlatego w miarę dostępności kupuję żółtego arbuza, ktory ma maleńkie pesteczki i jest bardziej mięsisty. Takiego arbuza także kładę na patelnię do grillowania - smakuje naprawdę dobrze. Mamy w końcu mój wyczekiwany okres na kukurydzę - w tym sezonie jeszcze nie jej nie grillowałam - mam jednak kilka fajnych przepisów na miętową i karmelowaną - pojawią się już wkrótce. O fasolce i na fasolkę do przetworów trzy przepisy pojawią się już w przyszłym tygodniu :) 

Sprawdź też

2 komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...