Dorada - najsmaczniejsza portugalska ryba

1:39:00 PM

Jedna z moich ulubionych ryb - dorada! Zawsze to piszę więc i teraz Was To nie ominie - najsmaczniejsza ryba to ryba najświeższa z solą i dodatkiem kilku ulubionych ziół np. rozmarynu czy tymianku oraz czosnku :)


Moim ulubionym sposobem przyrządzania ryby jest grillowanie - tutaj w warunkach polowych! Najlepsza sól do ryb i owoców morza to ta gruboziarnista. Poproście zawsze o przyrządzenie takiej gotowej ryby do  grillowania w sklepie rybnym - patroszenie, odcięcie ogona, płetw i pozbycie się łusek - tak przygotowana ryba jest praktycznie gotowa - wystarczy dodać ulubionych przypraw. 


Rybę dobrze jest przekroić od ogona do głowy na pół i smażyć na skórze tak długo, aż wierzchnia warstwa mięsa przybierze koloru jasnomlecznego - wtedy możemy spokojnie obrócić rybę na drugą stronę. Warto też poprosić w sklepie o "resztki" rybne typu głowy, przyrządzić można na nich świetną zupę rybną! Dobrego dnia! :)


Najlepiej smakuje z sałatką z twardych pomidorów z bazylią i oliwą!
Serdecznie zapraszam na mój Instagram oraz profil Facebookowy!

Sprawdź też

4 komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...