Kogel-mogel zapiekany z truskawkami

8:10:00 AM

Bajecznie prosty deser, którego przygotowanie zajmie Wam 5 min + 15 słodkich
minut oczekiwania na niego podczas jego pieczenia. Jest to potrawa,
którą często zamawiam w jednej z portugalskich restauracji - nieziemsko sycąca
i naprawdę bardzo prosta. Postanowiłam więc, spróbować przygotować ją w domu.



Do przygotowania deseru na 2 osoby będziecie potrzebowali:
- żółtek z 4 jaj
- cukru (u mnie ksylitol)
- łyżki ekstraktu waniliowego >>przepis tutaj<<
- kilku truskawek
- małych naczynek do zapiekania
- cukru pudru po dekoracji




Truskawki kroimy i układamy na dnie naczynia. Ja napełniam miseczki
do połowy wysokości, aby kogel -mogel przysłaniał je tylko częściowo.


W mikserze (oczywiście można też ręcznie) łączymy żółtka z cukrem i ucieramy
tak długo, aż cukier będzie całkowicie niewyczuwalny -
najłatwiej sprawdzić łyżką czy nawet palcem czy nie ma go jeszcze na dnie.
Kiedy kogel-mogel będzie gotowy dodajemy do niego ekstrakt
waniliowy i mieszamy. Zalewamy truskawki.



Pojemniczki wstawiamy na 15-18 minut do rozgrzanego do 180 stopni
piekarnika. Wierzch powinien być lekko przyrumieniony.
Do tego dania bardziej nadają się płaskie naczynia - krucha skórka
tworząca się na powierzchni deseru jest absolutnie genialna.


Lekko wystudzone - ale wciąż bardzo ciepłe posypujemy 
cukrem pudrem. Dla mnie to genialna alternatywa dla tradycyjnych
letnich deserów - smakuje fenomenalnie!



Wspaniałego weekendu i dajcie znać,
jak Wam to małe cudo wyszło - jestem bardzo ciekawa! :)
Ucałowania i...

Sprawdź też

54 komentarze

  1. Aj aj aj, jakie to musi być pyszne! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pycha!! Zrobię jak będę mieć truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dobrą sprawę można użyć innych sezonowych owoców - malin, porzeczek, borówek czy jagód :))

      Usuń
  3. Mmmmm ,że się powtórzę mmmm - spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm.. aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chcę!Pragnę i pożądam! Musi być.pyszne!
    Ja to chyba wproszę się do Ciebie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam w przeciwieństwie do klasycznego :) często robię, jak tylko zostają mi żółtka, np. przy wypieku bezy :) często dorzucam też maliny - równie dobrze się komponują

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie miałam pojęcia że można tak to przygotować... A jak pysznie wygląda! Na pewno wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany, ale sobie ochoty narobiłam. Dziś wybieram się po truskawki więc może akurat ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pyszności.Ja właśnie zajadam makaraon z truskawami :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. za długo mieszkałam w Portugalii i teraz chyba będę miała traumę do końca życia z tymi jajkami, wszedzie wyczuwalne jajka, ble.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie, chyba i ja dziś takie cudo przyrządzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapiekanego jeszcze nie jadłam , wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  13. omg!! to musi być przeboskie:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, to musi być naprawdę pyszne :)) A ja wczoraj objadłam się truskawkami... :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Truskawki wprost uwielbiam - a te jeszcze są takie ładne...!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawa jestem czy by mi to zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  17. O, zapiekany? U mnie je się kogiel mogiel na surowo. :D Ale narobiłaś mi apetytu i jutro poeksperymentuję. Wygląda na prawdę pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda ten deser nieziemsko, a jaki prosty :)

    OdpowiedzUsuń
  19. fajny blog, miło się czyta ;)) życzę dalszych sukcesów i wytrwałości :) http://magdalenka99.blogspot.com/2014/05/problem.html nowa notka! zapraszam na mój blog, każdy komentarz i obserwowanie jest odwzajemniane ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super gif :)
    Na pewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  21. W życiu bym na coś takiego nie wpadła!:D Jeny, świetny pomysł, na pewno spróbuję, tylko muszę się wyposażyć w takie foremki :D W ogóle świetny blog !:) Wędruje do obserwowanych ;*

    OdpowiedzUsuń
  22. Pysznie to wygląda! Muszę kiedyś spróbować przyrządzić ;>

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam truskawki, więc musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie mogę sobie wyobrazić, jak on smakuje i byłam ciekawa od kiedy go pierwszy raz u siebie pokazałaś. Muszę koniecznie spróbować, może nawet dzisiaj, skoro ciasto mi nie wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. to musi być pyszne, wszystko to co lubię, przetestuje na pewno :)

    vanillia96.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Sezon na truskawki mamy w pełni, w moim mieście sprzedają je niemal na rogu każdej ulicy. A więc nic, tylko gotować ni pichcić! :)
    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  27. Wzięłam i oszalałam!! Całe życie kochałam kogel mogel - rarytas z dzieciństwa, ale w takiej formie jeszcze nie niałam okazji jesść- na 100% będę go robić!

    OdpowiedzUsuń
  28. Mmmm... ale pięknie wygląda! :) Na pewno skorzystam z przepisu:)
    Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wspaniale wygląda, muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  30. wygląda prześlicznie i przesmakowicie! ;)
    W weekend zrobie taki mojemu ukochanemu :)
    dodaję do obserwowanych :)
    i zapraszam do siebie :)
    http://life-is-too-short-for-sadness.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  31. Kogel mogel to mój smak z dzieciństwa :D
    Jadłam to bez przerwy ;) Mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda przepysznie, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  33. ależ mi się śliny nazbierało :) pięknie podane i z pewnością smakowite :) muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda pysznie, chętnie wypróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda niesamowicie apetycznie. Zaraz wysyłam narzeczonego po truskawy! :D

    OdpowiedzUsuń
  36. musi być mega przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda przepysznie:) a że jest to dość prosty przepis spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Pięknie się prezentuje i pysznie wygląda :) Pozdrawiam i zapraszam Cię do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  39. mniami, świetny przepis koniecznie muszę wypróbować!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...